srijeda, 13. travnja 2011.

RAČUNALNE MREŽE


Računalna mreža je sustav koji se sastoji od dva ili više međusobno povezanih računala koji svojim korisnicima omogućavaju komunikaciju i razmjenu podataka. Računalna mreža je instrument informacijske tehnologije koji potiče zaposlenike na maksimalizaciju potencijala i proizvodnosti. U posljednje vrijeme moderni menadžeri poklanjaju najviše pozornosti dvjema računalnim mrežama: lokalnoj računalnoj mreži i internetu.

PODRUČNA RAČUNALNA MREŽA je vrsta računalne mreže kojom se koriste moderne organizacije-eng. Local Area Network. Ova računalna mreža obično ima računalni program putem kojeg informacije putuju kablovima i dolaze do računala mnogobrojnih pojedinačnih korisnika. Iako je entuzijazam za područne mreže u porastu, te je potaknuo mnoge računalne tvrtke da prošire ponudu proizvoda, menadžeri bi trebali biti oprezni i ne ulagati u područne mreže koje nisu prošle analizu troškova i prednosti.

INTERNET kao instrument informacijske tehnologije, je velika međusobno povezana mreža računalnih mreža koja povezuje ljude i računala diljem svijeta putem telefonskih linija, satelita i ostalih telekomunikacijskih sustava. To je mreža koja povezuje oko milijun manjih računalnih mreža diljem svijeta koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba. Internet je svojim razvojem postao sveprisutan te se tako proširio na sve gospodarske i društvene djelatnosti. Putem Interneta je moguće iz bilo koje lokalne mreže na svijetu uzeti podatak sa bilo koje druge mreže. One mogu biti na suprotnim stranama zemaljske kugle i komunicirati bez ikakvih problema. Jedini problem u komunikaciji koji se javlja je sporost, jer je logično da će dvije susjedne lokalne mreže puno brže komunicirati nego dvije udaljene. Svaki korisnik na Internetu ima svoju korisničku adresu, jedinstveno korisničko ime (user name) i lozinku (password).

Nema komentara:

Objavi komentar